Asa Revenas
Åsa Revenäs.

Nåja, forskaren Åsa Revenäs skulle nog inte kalla den mobilanpassade webbtjänsten “Trappen” för ett nytt Facebook, men det finns likheter med den sociala mediegiganten. Grupptillhörighet och pepp ifrån andra med samma sjukdom är nämligen en viktig del i konceptet.

“Tjänsten består av två delar. Dels en grupp på 10-12 personer som alla har RA (ledgångsreumatism) och som inspirerar och tipsar varandra. Dels en självmonitoreringsdel med en personliga målsättning för hur jag ska träna.”

Tjänsten bygger på forskning som visar att fysiskt aktiva reumatiker har bättre hälsa, minskade symtom från sjukdomen och ökad funktionsförmåga. Åsa Revenäs pendlar mellan hemmet i Västerås och jobbet i Uppsala/Stockholm, och Wacano fångar henne för en intervju på ett hotell nära Centralen i Stockholm.

Projektet bedrivs på KI i samarbete med Uppsala universitet, Reumatikerförbundet, företaget Weplus och projektet 4D (SLL).

I podden intervjuas Åsa Revenäs (http://ki.se/people/asarev), doktorand och fysioterapeut vid Karolinska Institutet, av frilansjournalisten Tomas Johansson.

Läs mer